Home | Up | Βλάχικος γάμος | Β. Μάστορη | Το παραμύθι μας | Το περιοδικό μας | Δημοτικά τραγούδια | Παλιά σπίτια

 


 

"Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΟΙ ΤΑΡΑΝΔΟΙ"

Πρόγραμμα Πολιτιστικών θεμάτων-Δημοτικό Σχολείο Καρίτσας Πιερίας-Σχολική χρονιά 2010-11

Υπεύθυνοι δάσκαλοι: Ευφραιμίδης Ανέστης-Ζαρωτιάδου Ευφροσύνη

 

                                                              "Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΟΙ ΤΑΡΑΝΔΟΙ" (ακούστε το)
Παραμονή πρωτοχρονιάς και ο Αϊ Βασίλης ήταν έτοιμος να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά. Χαρούμενος πήγε στο σπιτάκι των ταράνδων να ετοιμάσει το έλκηθρό του για το μακρινό ταξίδι που έκανε κάθε χρόνο. Μα τι να δει. Οι τάρανδοι κοιμόταν τόσο βαθιά που όσο κι αν τους φώναζε αυτοί δεν ξυπνούσαν. «Οχ! τι θα κάνω τώρα που οι τάρανδοί μου κοιμούνται, πώς θα μοιράσω τα δώρα στα παιδιά ;» είπε στενοχωρημένος.
Μα τι να είχε γίνει! Που να ήξερε ότι πριν λίγες ώρες κάποιος άλλος, ντυμένος Αϊ Βασίλης για να τους ξεγελάσει, τους έριξε μαγική τροφή και αποκοιμήθηκαν. Μα ποιος ήταν αυτός που ήθελε να στενοχωρήσει όλα τα παιδιά που με αγωνία περίμεναν τον Αϊ Βασίλη; Ήταν ο Αγέλαστος μάγος που ζήλευε τον Αϊ Βασίλη γιατί τον αγαπούσαν τα παιδιά, ενώ εκείνον όχι, γιατί δε γελούσε ποτέ. Κι αυτόν κάποτε τον αγαπούσαν πάρα πολύ τα παιδιά για τα όμορφα μαγικά που έκανε. Αλλά μια φορά ενώ έκανε πρόβες για ένα μαγικό, ήπιε ένα φίλτρο που του εξαφάνισε το χαμόγελο. Έτσι σιγά σιγά τα παιδιά έπαψαν να τον αγαπούν.
Ο Αϊ Βασίλης προσπάθησε να βρει ένα άλλο όχημα για να μεταφέρει τα δώρα. Η κυρία Αϊ Βασίλη σκέφτηκε κι αυτή και τελικά της ήρθε μια ωραία ιδέα. Αϊ Βασίλη νομίζω ότι το βρήκα. Ωραία είναι να ταξιδέψεις με ένα αερόστατο γιατί πετάει στον ουρανό όπως οι τάρανδοι και δεν κάνει θόρυβο. Δεν προκαλεί καυσαέρια που μολύνουν το περιβάλλον όπως άλλα μέσα και το πιο ωραίο είναι πως έχει όμορφα χρώματα. Ο Αϊ Βασίλης φόρτωσε το αερόστατο με όλα τα δώρα των παιδιών και ξεκίνησε το ταξίδι του.
Μέσα σε αερόστατο δεν είχε μπει ποτέ και δεν ήξερε να το οδηγεί, έτσι λοιπόν καθώς πετούσε ακούμπησε πάνω σε μια καμινάδα ενός σπιτιού και χωρίς να το καταλάβει έπεσαν από το αερόστατο κάποια δώρα μέσα στην καμινάδα. Ο Φάνης που καθόταν στο παράθυρο του σαλονιού και κοιτούσε έξω περιμένοντας τον Αϊ Βασίλη, είδε να πέφτουν πολλά δώρα από το τζάκι. Έτρεξε χαρούμενος να τα ανοίξει νομίζοντας ότι είναι γι’ αυτόν. Βλέπει όμως ότι τα δώρα έχουν καρτούλες με ονόματα παιδιών. «Πώς είναι δυνατόν να έπεσαν αυτά τα δώρα από το τζάκι; Μάλλον θα έπεσαν από τον Αϊ Βασίλη». Σκέφτηκε. «Κάποια παιδάκια περιμένουν τα δώρα τους και πρέπει να βρω έναν τρόπο να τα επιστρέψω.»Ο Φάνης θυμήθηκε ότι μπορούσε να το βοηθήσει η Βασίλισσα του πανέμορφου δάσους. Την είχε συναντήσει όταν μάζευε λουλούδια και χωρίς να το θέλει πέρασε μια μαγική πύλη. Εκεί τη βρήκε να κάθεται στεναχωρημένη και για να την κάνει να χαρεί της χάρισε τα λουλούδια που είχε μαζέψει στο δάσος. Ένα υπέροχο χαμόγελο γέμισε το πρόσωπό της και για να τον ευχαριστήσει του έδωσε ένα μαγικό φλάουτο που όταν θα το έπαιζε θα εμφανιζόταν μαγικά.

 

 Άρχισε να παίζει το μαγικό φλάουτο και σε λίγο εμφανίστηκε η Βασίλισσα πάνω σε μια άμαξα που την έσερναν φτερωτά άλογα. «Μπορείς καλή μου Βασίλισσα να με βοηθήσεις; Θέλω να βρεις τον Αϊ Βασίλη και να τον παρακαλέσεις να γυρίσει πίσω για να πάρει τα δώρα που του έπεσαν.» Είπε ο Φάνης. Η Βασίλισσα δέχτηκε με μεγάλη χαρά, πέταξε με την άμαξά της, βρήκε τον Αϊ Βασίλη και τον οδήγησε στο σπίτι του Φάνη. Όταν έφτασαν, ο Φάνης βλέποντάς τον, ένιωσε μεγάλη ευτυχία και χαρά. Του έδωσε τα δώρα και με λαχτάρα του ζήτησε να τον πάρει μαζί του, για να τα μοιράσουν. Ο Αϊ Βασίλης δέχτηκε με χαρά.
Με βοηθό το Φάνη μοίρασε τα δώρα πολύ πιο γρήγορα και έτσι είχε αρκετό χρόνο να του δείξει το σπίτι του στο Βόρειο Πόλο. Εκεί γνώρισε την κυρία Αϊ Βασίλη, τη γάτα του τη Χιονονιφάδα, τα ξωτικά, πέρασαν απ’ το εργαστήριό του και όταν έφτασαν στο σπιτάκι των ταράνδων τους είδαν να κοιμούνται ακόμη. «Αϊ Βασίλη τι έχουν οι τάρανδοι και κοιμούνται τόσο βαθιά;» Ρώτησε ο Φάνης. «Φάνη, δε ξέρω πραγματικά.» Του απάντησε ο Αϊ Βασίλης. «Αϊ Βασίλη βλέπω κάποιες πατημασιές πάνω στο χιόνι. Μπορεί να είναι από εκείνον που κοίμισε τα ταρανδάκια σου. Ας τις ακολουθήσουμε.» Πράγματι τις ακολούθησαν και βρέθηκαν μπροστά στο σπίτι του Αγέλαστου μάγου. Χτύπησαν την πόρτα του. Αυτός τους άνοιξε και όταν τους είδε ταράχτηκε πάρα πολύ, αλλά κατάλαβε ότι έπρεπε να πει την αλήθεια και ζήτησε συγγνώμη. Όταν τον άκουσε ο Αϊ Βασίλης, με πολλή αγάπη του είπε. «Ξέρω τι δώρο θα σου κάνω.» Και του έδωσε ένα δώρο με όλα τα χαμόγελα και τις χαρές του κόσμου. Ο Αγέλαστος μάγος βρήκε το χαμόγελό, έγινε Γελαστός και ζήτησε από τον Αϊ Βασίλη να τον παίρνει κάθε τέτοια μέρα να μοιράζουν τα δώρα μαζί.
Ο Αϊ Βασίλης χαρούμενος κάλεσε το Φάνη, το Γελαστό μάγο και τη Βασίλισσα του δάσους στο σπίτι του. Η κυρία Αϊ Βασίλη με τη βοήθεια των ξωτικών έστρωσε ένα μεγάλο τραπέζι με τους καλύτερους κουραμπιέδες του κόσμου, με υπέροχα μελομακάρονα, με γεμιστά μπισκότα, λαχταριστά κέικ, με μια πεντανόστιμη τούρτα και άφθονο γάλα. Η ώρα όμως πέρασε και άρχισε να ξημερώνει. Οι τάρανδοι ο ένας μετά τον άλλο ξύπνησαν. Ο Φάνης αν και περνούσε υπέροχα έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι του. Η κυρία Αϊ Βασίλη του ‘δωσε πολλά ζαχαρωτά, κάθισε αναπαυτικά στο έλκηθρο και μαζί με τον Αϊ Βασίλη πετώντας επέστρεψε στο σπίτι του. Ο Αϊ Βασίλης του έδωσε το δώρο του και τον αποχαιρέτησε.
ΤΙ ΜΑΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ !!!!!!!
Εκείνο το βράδυ ο Αγέλαστος μάγος βρήκε το χαμόγελό του.
Ο Φάνης έζησε την πιο όμορφη περιπέτεια της ζωής του.
Ο Αϊ Βασίλης για ακόμη μια χρονιά χάρισε σε όλους τα δώρα που τόσο περίμεναν όλα τα παιδάκια του κόσμου. Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα !!!!!!!!

        Οι μαθητές και οι υπεύθυνοι δάσκαλοι