Home • Up • Αρχαίο Δίον • Δήμος Δίου • Φτέρη • Το χωριό • Ν. Πιερίας • Όλυμπος


 

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

   Η ιστορία της Καρίτσας αρχίζει πριν από 250 περίπου χρόνια. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων και τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν (συμφωνητικά με Τούρκους, ενοικιαστήρια) γνωρίζουμε ότι την εποχή εκείνη μερικές οικογένειες, λίγες στην αρχή, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο σημερινό χωριό προερχόμενοι από τη  Φτέρη.
 
Το καλοκαίρι αυτές οι ίδιες οικογένειες επέστρεφαν στη Φτέρη με τα κοπάδια τους. Αυτοί λοιπόν παρότρυναν και τους υπόλοιπους κατοίκους της Φτέρης να κατέβουν και να εγκατασταθούν στην εύφορη περιοχή της Καρίτσας, στις παρυφές του Ολύμπου, δίπλα στο αρχαίο Δίον. Σύμφωνα πάλι με μαρτυρίες των κατοίκων κάποιες οικογένειες εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές.
   Το σημερινό χωριό εκείνη την εποχή ήταν τούρκικο τσιφλίκι. Ο μπέης τους επέτρεψε να καλλιεργούν κάποιες εκτάσεις πληρώνοντας βέβαια μια μεγάλη και δυσβάστακτη εισφορά (τα 2/3 περίπου της συνολικής παραγωγής). Το 1918 με το βασιλικό διάταγμα 152/1918 αναγνωρίστηκε η κοινότητα Δίου που την αποτελούσαν οι κοινότητες Καρίτσας (780 κάτοικοι), Μαλαθριάς και Καλυβίων Μαλαθριάς. Η Καρίτσα αποτέλεσε χωριστή κοινότητα το 1961 Β.Δ. 35/30-12-61 (1.598 κάτοικοι).
    Σήμερα η Καρίτσα , μαζί με το Δίον, τη Βροντού, τον Άγιο Σπυρίδωνα, την Κονταριώτισσα και τη Νέα Έφεσσο αποτελούν τον ενιαίο Δήμο Δίου με έδρα την Κονταριώτισσα. Στην Καρίτσα ζουν μόνιμα 2.400 κάτοικοι και είναι ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα χωριά του νομού. Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία, εμπόριο και άλλα επαγγέλματα. Στα χωράφια της Καρίτσας παράγεται εξαιρετικής ποιότητας καπνός, ο οποίος αποτελεί την κύρια καλλιέργεια. Επίσης παράγονται καλαμπόκι, τεύτλα, σιτάρι, ακτινίδια. Παράλληλα οι κάτοικοι της Καρίτσας δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς (πολιτισμός, αθλητισμός κλπ).
   Οι παραδόσεις, τα βλάχικα ήθη και έθιμα, παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής μας, διατηρούνται ακόμη και σήμερα.
   Στην Καρίτσα σήμερα λειτουργεί κοινοτικό γραφείο (τηλ 53345) και αγροτικό ιατρείο. Υπάρχει Αγροτικός Συναιτερισμός που αριθμεί 400 περίπου μέλη.
   Υπάρχει 2/θέσιο Νηπιαγωγείο με 50 νήπια και 7/θέσιο Δημοτικό Σχολείο με 150 παιδιά.
   Πολιούχος του χωριού είναι ο Αγιος Δημήτριος στον οποίο είναι αφιερωμένη και η κεντρική εκκλησία του χωριού. Κάθε καλοκαίρι, στις 7 Ιουλίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμή της Αγίας Κυριακής .
   Μεγάλη δραστηριότητα έχει αναπτύξει και ο Αθλητικός Σύλλογος του χωριού. Η ομάδα ποδοσφαίρου, ΑΕ Καρίτσας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο τοπικό πρωτάθλημα 1997-98 και την περίοδο 1998-99 συμμετείχε  στη Δ' εθνική.Φέτος συμμετέχει και πάλι στο τοπικό πρωτάθλημα.
   Υπάρχει πολιτιστικός σύλλογος ο οποίος διατηρεί χορευτικό συγκρότημα και βιβλιοθήκη.
   Στην Καρίτσα φτάνει κανείς μέσω της επαρχιακής οδού Κατερίνης – Δίου (12 χιλιόμετρα) και μέσω της Εθνικής Οδού, από τη διασταύρωση Γρίτσας (7 χιλιόμετρα).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ

   Μια πανέμορφη τοποθεσία που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος είναι η περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στις παρυφές του Ολύμπου. Η θέα του βουνού των θεών από τη συγκεκριμένη τοποθεσία είναι εξαιρετική. Η τοποθεσία προσφέρεται για ξεκούραση, αναψυχή, παιχνίδι. Επίσης η τοποθεσία αυτή προσφέρεται για εξαιρετικούς περιπάτους στις πανέμορφες περιοχές του Ολύμπου.
   Μπορεί επίσης να επισκεφτεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Δίου, ακόμη και με τα πόδια (απέχει 1 μόλις χιλιόμετρο).
   Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στην Αγία Κόρη. Το προσκύνημα και η τοποθεσία βρίσκονται στο γειτονικό χωριό Βροντού. Η ομορφιά του τοπίου μοναδική. Το αγίασμα της Αγίας Κόρης βρίσκεται στο βάθος μιας χαράδρας.
   Τέλος μπορεί να οργανώσει πολύ ωραίες εκδρομές στον Όλυμπο.